Історія торта «Медовик»

Осінь – пора ароматних напоїв та смачної випічки. Погодьтеся, як приємно після осінньої прохолоди заходити в будинок, де всюди лунає аромат свіжоспеченої смакоти. Традиційним осіннім десертом вважається всім відомий та дуже популярний торт «Медовик».

Кожен з нас якщо не готував, то вже пробував цей торт. Особисто для мене «Медовик» — це смак дитинства, адже раніше не було такого достатку солодощів на полицях магазинів, тож наші мами та бабусі намагалися тішити сім’ю домашньою випічкою.

Незважаючи на те, що про «Медовика» знають усі, мало хто знає історію його походження. Багато хто з вас думає, що це торт часів СРСР. Певною мірою ви маєте рацію, адже саме тоді торт «Медовик» досяг своєї максимальної популярності на нашій території. Але зародження рецепта цього торта взяло свій початок задовго до часів СРСР.

Давайте разом зануримося з головою в історію походження торта «Медовик» і розставимо всі крапки по місцях.

Глибоке коріння рецептури

Вперше готувати з меду почали у Греції, Єгипті та Римі. У ті часи мед цінувався за свою насолоду, і властивість зберігати випічку свіжою протягом тривалого часу.

Доведено, що на той час рецептура була елементарною: мед змішували з борошном і залишали на місяць. Тільки після цього часу люди починали вживати готовий продукт. Такі солодощі можна було вживати протягом 12 місяців після приготування.

Середньовічне вдосконалення рецепту

У XII столітті з’явився пиріг, якого можна вважати «прадідом» сучасного торта «Медовик». Створили цей рецепт ченці, які змішали борошно, мед та сухофрукти. Популярність цих ласощів рознесла рецепт по всій Європі.

Багато господарок, звичайно ж, почали вдосконалити рецепт і робити медові пряники, печиво і навіть кекси. Потім в Італії та Бельгії у медову випічку почали додавати імбир та корицю. Мало хто знає, але саме медові пряники з імбиром породили знаменитий рецепт імбирних пряників.

І ось нарешті рецепт медових пирогів та пряників досяг Східної Європи. Словаччина та Чехія почали пекти медові пироги (медовий хліб у формі серця) та назвали їх «Медовик». У цих країнах медовий хліб вважався традиційною та елітною стравою. Рецепти медового хліба передавалися з покоління до покоління, як сімейна реліквія. А бочки з медово-дріжджовим тестом зберігалися по тридцять років у підвалах заможних сімей. Уявіть, такі бочки з дріжджовим тестом було заведено давати дочки в посаг.

Як з’явився традиційний «Медовик»?

Рецепт медового хліба швидко перекочував і на територію Росії та України. За легендою, перший торт «Медовик» був приготовлений у 1820-му році. Його творцем є особистий кухар Імператриці (дружини Олександра I).

Багатьом буде цікаво, як саме це сталося? Отож, якось Імператриця попросила приготувати їй щось нове. Всі придворні знали, що вона категорично не любить мед, тому ніколи його і не використовували на кухні. Але молодий кухар цього не знав і вирішив приготувати торт з найтонших медових коржів, просочених заварним кремом. І експеримент вдалося, Імператриця була підкорена новим тортом і відразу зажадала його рецепт. Уявіть її здивування, коли вона дізналася, що головним інгредієнтом торта є не улюблений нею мед. З того часу «Медовик» став улюбленим тортом Імператриці.

Звісно, ​​минуло вже багато часу з того часу, але класичний рецепт «Медовика» залишився незмінним.

За матеріалами apetit.com.ua

Комментарии к записи Історія торта «Медовик» отключены

Filed under Ексклюзив, Продукти

Comments are closed.