Як з’явився сир

сырВажко переоцінити значення сиру життя людства. Археологи припускають, що вміли робити сир у неоліті, тобто. приблизно 5 000 років до зв. е., тобто. сир відомий людям понад 7 000 років! Більшість учених схильна думати, що батьківщина сиру — Близький Схід, оскільки кочові племена просто не мали інших шансів зберегти молоко при тривалих пошуках придатних пасовищ. Так вони й навчилися створювати кобилу молоко та висушувати його на сонці.

Стародавнім грекам сир був добре знайомий, т.к. був основна частина мізерного егейського раціону, його поважали і навіть приписували божественне походження. Є міф, у якому йдеться, що відкрила спосіб робити сир людям богиня Артеміда, в інших міфах описується, як самі боги ласували сиром на бенкетах, запиваючи його вином.

Рим епохи Цезаря знав понад 10 місцевих сортів сиру і безліч дорогих привізних, делікатесних, таких як віфінський з Малої Азії, критський, галльський пліснявий («предок» рокфора), гірський сир з Гельвеції (Швейцарії) тощо. Римлянам належить заслуга у вдосконаленні технології виготовлення та зберігання сирів. Вони використовували молоко різних тварин, у тому числі, навіть осляче, і різні ферменти для створаживания, як рослинні, так і тварини. Вони ж створили цілу сирну кулінарію. Іншими словами, у Римській Імперії процвітало справжнє сироваріння, а сир лобіли всі стани.

У середньовічній Європі сироваріння розвивалося бурхливими темпами: в 11 столітті з’явилися швейцарські шабцизький сир і рокфор, у 12 столітті — грюйцер і чеширський сири, в 13 столітті — пармезан, сбринц, горгонзола, таледжо, пекорино та емменталь, всій Європі, причому як і виноробними центрами, його центрами стали монастирі.

Зараз лише у Франції існує близько 5 000 сортів сиру! А якщо взяти інші країни Європи, то список буде кілометровим.


Прийнято думати, що у Росії до Петра I сироваріння у принципі немає. Можливо і так, але з часів кочівників та Київської Русі завжди був відомий сир, сир, який утворювався природним шляхом згортання молока.

Але все історичний факт, що саме Петро I привіз на Русь сироварів із Голландії, цим поклавши основи вітчизняного сироваріння.

За матеріалами www.cheese.tj

Комментарии к записи Як з’явився сир отключены

Filed under Продукти, Факти

Comments are closed.