Фуа-гра — це дуже жирна печінка качки або гусака (якщо дослівно перекладати з франц.). Її жирність сягає 40%, а вага до 400-800 грамів. Сама вона від світло-рожевого до світло-жовтого кольору дуже щільної та ніжної структури.
Виходить така печінка примусовим шляхом: птицю банально перегодовують та обмежують її рух. Так печінка зростає в рази більше від стандартних розмірів.
Фуа-гра в усьому світі вважають справжнім делікатесом. Відомо, що цей продукт існував ще з часів Стародавнього Риму. Виробляють фуа-гра у багатьох країнах, але головним виробником залишається Франція, де цей делікатес стоїть в одному ряду з ікрою та трюфелями – національною кулінарною гордістю Франції.
За смаком відмінності гусячої печінки та качиною малозначні. Хоча справжній гурман може сказати, що у гусячої печінки ніжніший вершковий смак, а у качиної — більш насичений аромат.
Продається фуа-гра у сирому, напівготовому та готовому видах. Прийнято подавати на стіл із кисло-солодкими соусами.
За матеріалами food.passion.ru